Myself

Mi a coaching?

Mi miért hiszünk abban, hogy ez az önfejlesztés egyik legjobb eszköze? Rengeteg módszert kipróbáltunk és használtunk, mégis ez az, amivel a legjobban azonosulni tudtunk.

A coaching egy „tanácsadási” módszer, amelynek lényege, hogy nem ad tanácsot, hanem Téged aktivizál, és a saját erőforrásaid és kompetenciáid mentén támogat abban, hogy változz és elérd a célod. Eszközei lehetnek a saját felismerés támogatása kérdésekkel, irányok felvázolásával, tudatosítással, önismeret fejlesztésével, objektív visszajelzésekkel… Segít megvilágítani a helyzetet más szemszögből is.

Nem kívülről akar egy kész szemléletet rád erőltetni, amivel hosszú távon nem is tudsz azonosulni.

Ez egy belülről kifele működő rendszer. A feladata, hogy TE ismerd fel és tudatosítsd a problémáidat, azok megoldását, valós helyzetedet, rendelkezésre álló lehetőségeidet, képességeidet.

A coach feladata nagyon hasonlít az edzőére a sportban (az eredeti név és a módszertani alapok is innen erednek). Az ő feladata ugyanaz, hogy motiváljon. Elérje azt, hogy átlépd a határaidat, amiknek a nagy része csak a fejedben létezik. Ha nem hiszed, hogy meg tudod csinálni, ha azt érzed vesztes vagy, nem tudod mit is akarsz, akkor nagyon hamar fel fogod adni. Szerinted mikor fut messzebbre egy ember, ha csak úgy elindul vagy ott van mellette valaki, aki támogatja, motiválja, pusholja?

„A coach tulajdonképpen az edző, a coaching pedig a támogató munka, amit az edző végez. Nem ő futja le a távot, nem ő megy fel a pályára, de mindent megtesz – és erre szaktudása jelenti az alapot – hogy versenyzője a legjobbat, legtöbbet legyen képes kihozni magából.”  – Szily Nóra

A cél az, hogy az álmaid, céljaid felé haladva élvezni tudd az életet, az elért sikereidet és az önismeret és tudatosság által kiegyensúlyozott ember legyél.

Miért kell egy külső szempár?

Nagyon nehéz nem szubjektívnak lenned saját magaddal. Teljesen mindegy, hogy érzelmi vagy racionális kérdésről van szó. Az ember saját magával a legszubjektívabb. Gondolj csak arra, hogy sokszor mások dolgát mennyire tisztán tudod látni, de a saját magad gondjában már teljes a zűrzavar. Annak ellenére, hogy ugyanarról a témáról van szó.

Egy külső szem tiszta, objektív képet tud adni a valós helyzetedről, lehetőségeidről. Olyan dolgokra tud rávilágítani az életedben, ami felett Te elsiklanál. Ha egyedül képesek lennénk a teljes önmegvalósításra és önfejlesztésre, akkor mindenhol boldog és sikeres emberek mászkálnának. Sajnos nem így vagyunk felépítve, programozva.

Próbáld ki, és látni fogod, hogy milyen sok lehetőség van benned, amit el sem tudtál képzelni eddig! Ha megjött a kedved, ide kattintva tudsz jelentkezni hozzánk.

Ha tetszett az írásunk akkor oszd meg másokkal is és kövesd a Facebook oldalunkat hasonló motiváló tartalmakért!

 

A cikk írója:
Kézai András

Hasonló írásaink

Hírlevél

Szeretnél azonnal értesülni, ha új írásunk jelenik meg?
Iratkozz fel hírlevelünkre!