Meló

Így indulj az új karrier felé

Amikor a legutáltabb napod a hétfő, mert munkába kell menned és a kedvenced a péntek mert végre vége a munkahétnek, amikor gyomorgörccsel ülsz a buszon az iroda felé vagy már előre unod az elkövetkező 8 órát, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy vajon nem érkezett-e el a váltás ideje. Hidd el munkahelyet és karriert nem is olyan nehéz váltani, mint azt gondolnád.

Összeszedtem 3 pontot, ami segít elmozdítani az új irányok felé:

Nem tudod merre, csak itt nem

Sokszor csak annyit érzel, hogy a jelenlegi munkahelyedet vagy hivatásodat nagyon magad mögött akarod tudni. Ezzel az a gond, hogy kevés egy új irány kijelöléséhez és a váltáshoz.

Amikor megérett a váltás benned és nincs egy évek óta dédelgetett karrierálmod, akkor el kell kezdened szépen feltérképezned magad. Ilyen kérdéseket tegyél fel:

Mi volt az, amit régebben szerettem csinálni (akár gyerekkorban)?

Mit szerettem a jelenlegi munkahelyemen vagy hivatásomban régebben? Találj konkrét momentumokat.

Klasszikus: Mit csinálnál most, ha nem számítana a pénz? (maradj a realitás és a karrier témában)

Mik az erősségeim? Miben vagyok jó? Milyen erős kompetenciákkal rendelkezem?

Ezen kérdések mentén eltudsz kezdeni dolgozni. Ha nem, akkor kérj segítséget. Ne felejtsd el, ezt mind magadért teszed.

Először kóstold meg

Amikor már megvan az irány, akkor gyakran elkövetik az emberek azt a hibát, hogy mindent feladva átugranak az új helyre vagy új karrierbe. Eltelik pár hónap és rájönnek, az nagyon nem az, amit akarnak. Egy ügyvéd mesélte, amikor jelentkezett a jogi karra, akkor a filmekben bemutatott ügyvédi karrier élt benne. Izgalmas tárgyalások, nyomozások stb… 7 év múlva látta be, hogy közel sem olyan izgalmas számára az a karrier, mint régen képzelte….

Azt szoktam javasolni, hogy először kóstolj bele az új témába, ha lehet. Vállalj kisebb feladatot, kis projektet (akár ingyen)…érezni fogod, hogy az Neked való-e.

Önképzés

Nagyon sokat segít az új utak megismerésében, ha kisebb képzéseken veszel részt. Nem kell rögtön elvégezni az orvosit, hogy egyáltalán képet kapj arról, mit is csinál egy adott szakorvos. Ez lehet akár csapda is. Sokszor használják kifogásként is a váltás ellen, hogy nincs újabb 5 évük az egyetemre. Azonban nagyon ritka az a szakma, amibe ne tudnál egy kicsit is beleszagolni úgy, hogy ne áldoznál fel újabb 3-5 évet az életedből.

A net tele van képzésekkel, lehetőségekkel. Tényleg, ami nincs fent a neten, az nem is létezik. Keress és képezd magad. És ne felejtsd el, minden egyes újabb képzéssel, legyen akár milyen hosszú, Te több leszel.

 

Ezek azonban mind nem érnek semmit, ha nem kötelezed el magad a változás mellett. „Igen, most lépek végre”. Ha ez nincs a fejedbe és még mindig inkább a biztonságos tétovázást választod, akkor nem fog változni semmi körülötted.

Ha mélyebben érdekel a téma, akkor gyere el az előadásunkra: https://www.facebook.com/events/658418071183734/

 

 

A cikk írója:
Kézai András

Hasonló írásaink

Hírlevél

Szeretnél azonnal értesülni, ha új írásunk jelenik meg?
Iratkozz fel hírlevelünkre!