Life

Érd el a maximumot – coaching a csúcsteljesítményért

Az önfejlesztés során eljön az idő, amikor magunktól már nem tudunk nagy előrelépéseket tenni. A folyamat lelassul és egy idő után megáll.

Ez teljesen természetes, sőt törvényszerű. Ilyenkor egy külső személyt kell bevonni, aki objektívan tudja megfigyelni a helyzetünket, problémáinkat, lehetőségeinket, erőforrásainkat.

Ilyen személy a coach.

Feladata, hogy a kezedet fogva inspiráljon, ráébresszen a saját erődre és kihozza belőled maximumot. A legfontosabb, hogy Te vagy a középpontban és a folyamat során Te teszed magad rendbe. Nem más mondja meg, hogy mit csinálj, hanem TE ébredsz rá a jó útra. Ezáltal az út egyedi és a sajátod lesz. Így fogsz tudni teljesen azonosulni vele.

A világban egyre több helyen jelenik meg a coaching. Ha a sportot nézzük, gondolj Shane Tusup-ra. Ezt a módszert alkalmazza Katinkánál is. Edzi a testét és ami szinte még fontosabb az elméjét is. Kihozza belőle a legjobbat, amiről ő maga még csak álmodni se mert.

Vagy gondolj az e-sportra. A gamer világban is egyre nagyobb hangsúlyt kap a coaching. Hogyan kezeld a kudarcot, hogyan érd el a maximumot.

Először a teniszben és a golfban használták ezt a megközelítést. Az első könyvek egyike a témában az „Inner game of golf” volt. Az „Inner”a szó a belső , bennünk lezajló játszmára utal. A könyvben a szerző rávezeti az olvasót, hogy a gyakorlás során milyen belső hangokra kell figyelni. Hogyan tudod a mentális erőforrásokat hasznosítani és hogyan kerüld el, hogy a hétköznapi gondok csökkentsék a teljesítményedet.

Ma már ez a módszer, megközelítés itthon is elérhető:  coaching-golf-tréning

A tenisz és a golf alapozta meg a 70-es és 80-as években a coaching alapjait.

Innen nőtte ki magát a coaching. Megjelent a magán és az üzleti életben is.  Sőt ma már többnyire ott használják, azonban a cél ugyan az maradt. Kihozni Belőled a legtöbbet.

A cikk írója:
Kézai András

Hasonló írásaink

Hírlevél

Szeretnél azonnal értesülni, ha új írásunk jelenik meg?
Iratkozz fel hírlevelünkre!